Ankara Barosu ile KAOS GL Derneği'nin geçen Cuma günü birlikte düzenlediği "Anayasa'da Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği Eşitliği" konulu panelde konuşan Anayasa Mahkemesi üyesi Engin Yıldırım eşcinsel hakları konusunda çarpıcı açıklamalarda bulundu.
"Eşcinselliğin 2013 yılında hakaret gibi algılanması bana tuhaf geliyor" diyen Yıldırım "Ancak şunu da söylemek gerekir: Toplumsal alışkanlıklar kolay kolay değişmiyor. Türkiye'de bu konuların açık bir şekilde konuşulması, tartışılması yeni. Bu konunun bir temel insan hakları meselesi olarak görülmesi lazım. Bir ahlak meselesi ya da 'hastalık' olarak görülmesi halinde zaten işin içinden çıkılmamaya başlanıyor" dedi.
"Bu konuda çalışan dernekleri takdir ediyorum. Bir topluluk belli bir güce ulaştığı zaman, mahkeme kararları da değişmeye başlıyor. ABD'de bu durum, kadın hakları ve ırk ayrımı gibi konularda çok net bir şekilde görülüyor. Yani ne zaman ki Türkiye'de LGBTİ hakları belli bir kamuoyu desteğine ulaşır, o zaman hukuk alanına da yansıyacaktır. Kamuoyunun yüzde 70'inin bu durumda yaşam tercihini doğru bulmadığı bir toplumda bu iş hakikaten çok zor" dedi. Bu konuda hukukun "ön açabileceğini de düşündüğünü" söyleyen Yıldırım "İlla toplumun belli bir kıvama gelmesini beklemek zorunda da değiliz" dedi.
UYAP SİSTEMİ "EŞCİNSEL" ARAMASINA İZİN VERMİYOR
Yıldırım, konuşmasına çalışırken, Anayasa Mahkemesi'ndeki bilgisayarımdan UYAP sistemi içindeki google'a 'Cinsel yönelim ve insan hakları' yazdım ama mahkeme kararına atıf vererek 'Maalesef erişilemedi' yazısı çıktığını da anlatarak "Gerçekten çok tuhafıma gitti. Ya da bazı bilimsel makalelere ulaşmak istediğinizde UYAP sistemi içerisinde eşcinsellik ya da gey lafı kullandığınız zaman sistem yine izin vermiyor. O da çok enteresan. Yani ben kendim erişim konusunda şu an sıkıntı yaşıyorum. Derdimi kime anlatacağımı da açıkçası çok bilmiyorum" dedi.
Kemal Göktaş - Vatan