Quantcast
Channel: Gay Haber
Viewing all articles
Browse latest Browse all 15058

Yenilgilerden gelişme doğdu

$
0
0
Önümüzdeki aylarda ticari gösterime girecek ‘Onur’ (Pride), 34. İstanbul Film Festivali’nin yıldız filmlerinden. Önceki gece Atlas Sineması’ndaki gösterimi dakikalarca ayakta alkışlandı, film izleyen herkesin de kalbini çaldı. Gerçek...

 Önümüzdeki aylarda ticari gösterime girecek ‘Onur’ (Pride), 34. İstanbul Film Festivali’nin yıldız filmlerinden. Önceki gece Atlas Sineması’ndaki gösterimi dakikalarca ayakta alkışlandı, film izleyen herkesin de kalbini çaldı. Gerçek olaylara dayanan hikâyesi, umut ve ilham verici, sıcak; özetle de dayanışma üzerine. 1984’te Birleşik Krallık’taki maden işçileri grevine Londra’dan küçük bir LGBTİ aktivist grubu destek vermeye karar veriyor. Ancak sendikalar onlarla dayanışmak isteyen gay ve lezbiyen grubuna sıcak bakmayınca Galler’de desteklerini kabul eden küçük bir kasaba buluyorlar. Geri kalanı, önyargıların yenilmesi, LGBTİ aktivistleri ile madencilerin omuz omuza vermesiyle ilgili. Matthew Warchus’ın yönettiği, Stephen Beresford’un kaleme aldığı filmde hayatlarını izlediğimiz aktivistlerden Nicola Field, Gethin Roberts ve Mike Jackson, festivalin konukları arasında. Onlarla hikâyelerini anlatan ‘Pride’ı ve film üzerinden dayanışmayı konuştuk.

 Film ekibi ilk size geldiğinde ne düşündünüz?

MIKE JACKSON: Yıllar önce yönetmenler, televizyoncular, tiyatro yazarları bu hikâye için bizimle iletişime geçselerde hiçbirinin sonu gelmedi. 30 yıllık bir ara oldu ve bu süreçte birçok arkadaşımızı kaybettik. Tarihin bizimle birlikte kaybolması tehlikesi doğmuştu. Bizle ilgili bir film çekilmesi bu filmin de dünyayı dolaşması fikri harikaydı. Tarih kayda geçecekti. Filmin politik okumaları günümüzle de bağlantılıydı aslında.
NICOLE FIELD: Filmin mesajı dayanışma. Aynı zamanda insanlara ilham veren bir yanı var, farklı bir dünyaya hasret gençlere hitap ediyor. İnsanların birbirini desteklediği, umursadığı ve ortak bir düşmana karşı birbirine destek olduğu bir dünyayı gösteriyor. Ortak düşman derken hükümetleri ve şirketleri kastediyorum. Bunlarla mücadele etmemiz gerekiyor.

 Beklenmedik grupların bir araya gelmesi gezi parkı’nı akla getiriyor.

NICOLE FIELD: Gezi Parkı dünyanın dört bir yanından insanlara ilham verdi. İnanılmaz bir dayanışma süreciydi. Türklerin dayanışma için güzel bir fırsattı ama şimdi protestolar bitti ve eski halimize döndük dediklerini duydum. Aynı madencilerin grevinde olduğu gibi insanlar bir araya geldiğinde bir olanağın tohumlarını eker. Bir kez yaptık, yeniden yapabiliriz hissi oluşur.
MIKE JACKSON: İstediğimiz bir yarının tadını alırız bu tür olaylarda. Madencilerin grevinde yenildik ama bu doğru olduğumuz gerçeğini değiştirmiyor. Yenmeleri, yenilmemiz bunu değiştirmez.
GETHIN ROBERTS: Filmin Türkiye’de gösterime girecek olması önemli çünkü ülkenizde LGBTİ’nin büyük rolü var. 1980’lerde bizim yüzleştiğimiz politikaları hatırlıyoruz. LGBTİ topluluğunun, Aleviler, Romenler, Kürtler, Ermeniler ve sendikalarla bağ kurması çok ilham verici. 1980’lerde madencilerle dayanışma içinde olmayı biz başlatmadık. Ankara’da da tütün işçileri grevinde LGBTİ’nin özellikle de trans bireylerin desteği olmuştu. Gezi bunun üzerine geldi. Bunalıma girip Gezi’de heyecanlı bir şey yakalamıştı ama yenildik demek kolay. Bizim de ‘Pride’daki dönemde başımıza geldi. Çok büyük yenilgi aldık. Ama bu yenilginin üzerine gelişmeler başladı, Gezi’de de böyle olacaktır.

 1984’ten sonra nasıl gelişmeler oldu?

GETHIN ROBERTS: İşçi Partisi üzerinden yasal yollar oldu LGBTİ topluluğu için. Yıllardır İşçi Partisi’nin gay haklarını sahiplenmesi isteniyordu. Grevden sonraki İşçi partisi toplantısında madenciler sendikası, diğer sendikaları da LGBTİ hareketini desteklemesinde öncü oldu. Biz madencileri bunu öngörerek desteklemedik, yapılacak doğru şey bu olduğu için destekledik.

 Madencilerle uzun süre çalıştınız. Soma’daki faciayı duyunca ne hissettiniz?

GETHIN ROBERTS: Özellikle Galler’deki madencileri çok üzen Recep Tayyip Erdoğan’ın bizim büyük maden felaketimizden bahseden konuşmasıydı. “Bunlar oluyor” dedi. Ama hayır bu doğru değil. İnsanları öldüren güvenlik önlemlerinin azlığıdır, kâr elde etme amacını taşımalarıdır, bunlar doğal felaketlerdir. 120 yıl önce oldu. 2015’te olmadı.

http://www.herdakikahaberler.com/gundem/yenilgilerden-gelisme-dogdu-h13741.html

Viewing all articles
Browse latest Browse all 15058

Trending Articles


Mide ağrısı için


Alessandra Torre - Karanlık Yalanlar


Şekilli süslü hazır floodlar


Flatcast Güneş ve Ay Flood Şekilleri


Gone Are the Days (2018) (ENG) (1080p)


Yildiz yükseltme


yc82


!!!!!!!!!! Amın !!!!!!!!!


Celp At Nalı (Sahih Tılsım)


SCCM 2012 Client Installation issue



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>