Quantcast
Channel: Gay Haber
Viewing all articles
Browse latest Browse all 15058

Zaman'dan Sabah ve Yeni Şafak'a: Mitomanikler!

$
0
0
Zaman gazetesi ile Sabah ve Yeni Şafak gazeteleri arasında bir süredir 'yalan haber' polemiği yaşanıyor. Her iki gazeteyi de 'kendi yalanlarına inanmak'la itham eden Zaman gazetesi, bugünkü sayısında de hastalığın adını da koymuş: Mitomani!

Dershanelerin kapatılmasını öngören yasal değişiklik tasarısının gündeme gelmesinin ardından, Gülen Cemaati ile hükümet arasında başlayan gerilim, 17 Aralık’taki yolsuzluk operasyonlarının ardından bazı gazetelerin de dahil olduğu açık bir tartışmaya dönüştü.

Son günlerde bu tartışma, Zaman gazetesi ile hükümete yakınlığıyla bilinen Sabah ve Yeni Şafak gazeteleri arasında bir ‘yalan haber ’ polemiğine dönüştü.

Zaman, çeşitli haberleriyle Gülen Cemaati’ni ve Zaman gazetesini hedef alan haberlerinin gerçek dışı olduğunu belirttiği bu iki gazetenin durumu için bugün tıp literatüründen bir kavram kullandı: Mitomani! Yalan söyleme düzeyleri artık ‘hastalık’ düzeyinde kabul edilen kişiler için kullanılan ‘mitomani’ tanısı, hasta kişinin, bir eksikliğini ya da kabahatini/suçunu örtmek için sürekli bir yalan örgüsü içinde bulunması ve bir süre sonra ürettiği yalanlara kendisinin de inanmaya başlaması durumunu tarif ediyor.

Zaman gazetesinde yer alan Sümeyra Çiçek’in konuyla ilgili yazısında şöyle deniyor:

Suçluluk psikolojisiyle kişinin kendi suçunu örtbas etmeye çalışmasına mutlaka rastlamışsınızdır. Bu durum tıp literatüründe ‘mitomani’ yani yalan söyleme alışkanlığı olarak biliniyor. Mitomanlar, bir çıkar elde etmek ya da ilgi çekmek için de yalan söylemeye devam eder. Bu hastalıklı kişiler, bir makamı elde edebilmek için de yalan söylemekten kaçınmaz ve bu durum hayatlarının rutini haline gelir. Söyledikleri yalanların ortaya çıkması halinde ise herhangi bir suçluluk psikolojisine girmez. Uzman psikolojik danışman Mehmet Akif Aydın, mitomani hastalıklı kişiler için yalan söylemenin çok olağan olduğunu ve vicdan mekanizmalarının devre dışı kaldığını ifade ederek, bu tip insanların halk dilinde ‘profesyonel yalancı’ olarak adlandırıldığını belirtiyor. Mitomanik kişilerin sessizliğe tahammül edemediğini vurgulayan Aydın, “Bulundukları bir ortamda ilgisi ve bilgisi olmadığı halde sessizce oturmak onlar için zordur. ‘Herkes konuşurken sen niye konuşmuyorsun’ düşüncesiyle konuşmaya çalışır ve yalanlarla, abartılarla konuşmaya dâhil olur.” ifadesini kullanıyor. Bu kişilerin ilk başta yalanlarının anlaşılmasının zor olduğunu kaydeden Aydın, şöyle konuşuyor: “Fakat doğrunun ortaya çıkmak gibi bir kötü huyu olduğu için, çevresindekiler birkaç yalanını yakaladıktan sonra onların söylediklerine inanmaz. Bu durumda yapılması gereken şey, bu profesyonel yalancılardan kendinizi korumayı öğrenmenizdir. Mitomanlar, gerçek manada mutlu olamadıkları gibi çok fazla iş ve arkadaş değiştirmek zorunda kalırlar. Yalanları ortaya çıksa dahi onu düzeltmek için bir çabaya da girişmezler. Genelde bu tip hastalar tedavi için başvurmazlar. Çünkü yalan söylemek onlar için normal bir şeydir. Vicdan mekanizmaları oluşmadığı için pişmanlık duymazlar. Eğer vicdan azabı duyuyorlarsa o kişiler mitomanik hasta değildir.”

Radikal

Viewing all articles
Browse latest Browse all 15058

Trending Articles


Mide ağrısı için


Alessandra Torre - Karanlık Yalanlar


Şekilli süslü hazır floodlar


Flatcast Güneş ve Ay Flood Şekilleri


Gone Are the Days (2018) (ENG) (1080p)


Yildiz yükseltme


yc82


!!!!!!!!!! Amın !!!!!!!!!


Celp At Nalı (Sahih Tılsım)


SCCM 2012 Client Installation issue



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>